Page 1 of 1

12v 1990 won't start.

Posted: Mon Feb 18, 2019 11:18 pm
by fasani
All,

Since march 2018 i own a white 164 3.0 12v V6, the last 7-8 years i was looking for a white 3.0, this 164 is one of the four white V6 in Holland that didn't end for demolation/scrapyard.
I found the car in the basement of a BMW garage/specialist, manufactured in 1990 and after 3 years as companycar she ended in the basement.
After replacing timingbelt, engine-, brake-, steering- and clutch oil, replace all fuel and cooling hoses, sandsblast and powdercoat several parts (a complete story here https://alfa164register.nl/viewtopic.php?f=52&t=10347) it was time to start her.
Unfortunatly she didn't start.

What did i do/checked:

- fuel pressure at the injectorrail, NO
- i checked the fuelpomp connection and it had power.
- i replaced the fuel pomp because it didn't work.
- there was fuel and pressure at the injectorrail connection
- i removed the rails with injector, it doesn't spray fuel from the 3 injectors.

Now i think it is something electrical, anyone can push me a direction where to look further??

hendrik

Re: 12v 1990 won't start.

Posted: Fri Feb 22, 2019 9:50 am
by fasani
Yesterday after 5 hours testing, checking the white lady finally started.5 of the 6 injectors didn't work.

Re: 12v 1990 won't start.

Posted: Mon Feb 25, 2019 12:18 pm
by Alfan
Great that you found the solution!

5 out of 6 is a lot, but since it was not used for that long, I guess it is not unexpected.

Enjoy the car, now that you can get behind the wheel :D

Re: 12v 1990 won't start.

Posted: Wed Feb 27, 2019 1:31 pm
by fasani
Alfan wrote:
Mon Feb 25, 2019 12:18 pm
Great that you found the solution!

5 out of 6 is a lot, but since it was not used for that long, I guess it is not unexpected.

Enjoy the car, now that you can get behind the wheel :D
Perhaps that the start 1 year ago with 15 liter fuel added in the tank causes some dirt in the injectors. indeed 5 out of 6 is a lot...

Not yet Alfan, i wanted to change the blue carpet for black before i install the Recaro seats. Last sunday the carpet was replaced, now i have to put back the parts that i needed to remove. than the black recaro can be mounted.


Here my topic on the dutch site for some pics.

https://www.alfa164register.nl/viewtopi ... 52&t=10347

Re: 12v 1990 won't start.

Posted: Sun Mar 24, 2019 4:38 pm
by MikeCZ
Really nice work :)

Re: 12v 1990 won't start.

Posted: Fri Mar 29, 2019 8:27 pm
by fasani
MikeCZ wrote:
Sun Mar 24, 2019 4:38 pm
Really nice work :)
Thanks Mike, at the moment working to replace the complete exhaust and brakes. Within a few days i will make the first miles with her since 1994...M.O.T check.